Connect with us

Hi, what are you looking for?

Publikime

How Arts and Culture Promote Democratic Values in the Western Balkans

Over the last 30 years, the Western Balkan countries have been shifting from socialist and authoritarian regimes to democratic ones striving for independent institutions, civil rights and liberties, and the rule of law. However, this transition has been slow and often stagnant, categorized as illiberal equilibrium – a state of constant leaning between Eastern autocracy and Western democracy. In analyzing democratization, research often focuses on governments, institutions, political leaders, and political parties. Yet, to fully understand this process one cannot overlook the role played by civil society in engaging citizens, promoting democratic values, and contributing to the achievement of ‘an effective democracy’ (empowering socioeconomic conditions that make people capable of practicing democracy and empowering sociocultural conditions that make them willing to do so). Civil society indeed directly depends on the values shared by “ordinary people” and their empowerment as actors of change, bottom-up.

Find PDF here: How-Arts-Culture-promote-democratic-values-in-the-WB1675238663

Lexoni Gjithashtu

Debunking Articles

Pretendimi i ngritur nga Vudi Xhymshiti se Zëvendës Ndihmës Sekretari, Gabriel Escobari, ka nënvlerësuar qeverinë e Kosovës, duke e lidhur këtë me pretendimet se...

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.