Connect with us

Hi, what are you looking for?

Çelnaja

Episodi 26: Kiritikë Modernitetit me Alban Bokshin

Në episodin e njëzetegjashtë të emisionit Çelnaja, së bashku me Alban Bokshin, studiues i filozofisë, i bëjmë kritikën modernitetit duke shtjelluar filozofinë e subjektit në raport me teknologjinë dhe shkencën. Biseda jonë fokusohet në zhvillimin e idesë së subjektit, lindjen dhe shtrirjen e modernitetit në përgjithësi. Në vazhdën e këtij diskuimi Alban Bokshi, e bën përvijimin trajektoral të subjektit në raport me dijet, shkencën dhe teknologjinë duke filluar nga Rene Decartes deri tek Michel Foucault. Flasim për teknologjinë dhe shkencën, tëhujasimin e objektit dhe natyrës, kolonizimin, eksploatimin dhe arsyen si niveli më i lartë etik dhe epistemik. Po ashtu, e shtjellojmë kuptimin e vdekjes së zotit tek Nietszche, rolin e teknologjisë në harrimin e qenies tek Heideggeri dhe teknologjitë disiplinarizuese dhe biopushtetin e Foucault. Në pjesën e fundit të këtij bashkëbisedimi kemi folur për patjetërsueshmërinë e debatit mbi themelet dogmatike të emancipimit dhe nivelin e shkollave në Kosovë dhe debatin e përgjithshëm shoqëror në nevojën e de/konstruktimit të subjektit në raport me zhvillimet globale teorike, shkencore dhe teknologjike.

• Autor dhe moderator: Latif Mustafa

• Mysafir: Alban Bokshi

• Montazhi dhe realizimi: Alb Muhaxhiri – Albfilms

Për çdo pyetje, sugjerim, a koment na shkruani në [email protected].

*Projekti mbështetet dhe financohet nga Rockefeller Brothers Fund.

Lexoni Gjithashtu

Debunking Articles

Pretendimi i ngritur nga Vudi Xhymshiti se Zëvendës Ndihmës Sekretari, Gabriel Escobari, ka nënvlerësuar qeverinë e Kosovës, duke e lidhur këtë me pretendimet se...

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.