Connect with us

Hi, what are you looking for?

Publikime

The Western Balkans EU accession perspective after the war in Ukraine

This paper argues that Russia’s invasion of Ukraine on 24 February has fundamentally changed the context in which the European Union’s enlargement policy must be considered and implemented. First, it has shown once again that the EU’s enlargement policy is not a purely technical and bureaucratic policy or process, but also a political one. The decisions to grant candidate status to Ukraine and Moldova, and a European perspective to Georgia, were clearly politically motivated rather than a result of thorough technical assessment. Second, it has shown that the EU’s enlargement in its immediate neighbourhood is a geostrategic imperative that requires a greater sense of urgency than it has been given in the last decade.

Find PDF here: The Western Balkans EU

Author

Lexoni Gjithashtu

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Në epokën me hovin më të madh teknologjik, shtetet u kushtojnë rëndësi të veçantë prezencës së tyre digjitale në rrjetet sociale, si dhe kualitetit...

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.