Connect with us

Hi, what are you looking for?

Publikimet

The Western Balkans EU accession perspective after the war in Ukraine

This paper argues that Russia’s invasion of Ukraine on 24 February has fundamentally changed the context in which the European Union’s enlargement policy must be considered and implemented. First, it has shown once again that the EU’s enlargement policy is not a purely technical and bureaucratic policy or process, but also a political one. The decisions to grant candidate status to Ukraine and Moldova, and a European perspective to Georgia, were clearly politically motivated rather than a result of thorough technical assessment. Second, it has shown that the EU’s enlargement in its immediate neighbourhood is a geostrategic imperative that requires a greater sense of urgency than it has been given in the last decade.

Find PDF here: The Western Balkans EU

Author

Lexoni Gjithashtu

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Kosovo Dispatch

In the second episode of Kosovo Dispatch, we talk to Agon Maliqi, an independent analyst and the co-founder of Sbunker, about the legal and...

Kritikë

Foto: Ninullë nga Adrian Asllani (2023) Mbi Ninullën e Adrian Asllanit Jetojmë në një botë në dukje të thjeshtë, me një rrjedhë logjike të...

Opinion

Për të legjitimuar punën e tij, intelektualit i duhen njerëz që mendojnë me të dhe përkundër tij, jo ithtarë që ndjekin verbërisht idetë e...

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.