Connect with us

Hi, what are you looking for?

Debunking Articles

Prifti i rremë në Manastirin e Deçanit

Nikolla Xhufka, i cili pretendon të jetë një prift nga Shqipëria, ka shkaktuar një incident në Manastirin e Deçanit. Nën maskimin si prift ortodoks, ai ka tentuar të futet brenda Manastirit dhe të realizojë një video.

Pas raportimit të mediave KossevJoq-albania.comNewsbomb.al, ka reaguar Kisha Ortodokse Serbe përmes një statusi duke thënë se, ”disa ditë më parë një qytetar nga Shqipëria, Nikoll Xhufka në mënyrë të rreme paraqitet si prift ortodoks, dhe ka tentuar të bëjë një video në Manastirin e Deçanit me qëllime provokuese nacionaliste”. Reagimit i është bashkëngjitur edhe linku me deklaratën e Mitropolisë së Shenjtë të Elbasanit, Shpatit dhe Librazhdit.

Sipas Mitropolisë, Xhufka nuk është klerik ortodoks dhe nuk njihet si i tillë nga asnjë Kishë e krishterë në asnjë vend.

“Pretendon se është dorëzuar nga një person serbo-rumun, i cili nuk ka asnjë lidhje me Kishen Ortodokse dhe nuk është klerik i saj. Kemi të bëjmë thjesht me një mashtrim të opinionit publik.
Nikolla përfaqëson vetëm veten e tij, nuk ka as kishë as komunitet besimtarësh, pavarësisht deklaratave pompoze që bën herë pas here në media”, thuhet në deklaratën e datës 16 nëntor 2022.

Reagimi i Mitropolisë kishte ardhur si rezultat i deklaratave të Xhufkës në mediat e Shqipërisë dhe ato Kosovës– Kojshia Show , i cili ka folur me përbuzje dhe tallje për klerikët fetarë.

Sipas tyre, deklaratat e tij të papërgjegjëshme, nën maskën e petkut fetar, shkaktojnë përçarje, duke nxitur rivalitet mes besimeve fetare, mungesë respekti reciprok dhe për pasojë urrejtje ndërfetare.

Pasi u dëbua nga Manastiri i Deçanit, Xhufka ka dhënë versionin e tij në rrjetet sociale duke thënë se nuk u lejua brenda pasi e konsideronin nacionalist shqiptar. Ai shkroi më 6 shkurt se Manastiri është uzurpuar nga serbët, duke i quajtur priftërinjtë hipokritë.

Pas incidentit, Manastiri e ka njoftuar edhe KFOR-in duke kërkuar prej tij që të jetë i kujdesshëm dhe t’i shmangë provokimet, që nxisin urrejtje ndërfetare në Kosovë.

Disa ditë pas rastit, Komandanti i kësaj force Angelo Michele Ristuccia takoi liderët fetarë të Kosovës, për të nënvizuar rolin e tyre në mbështetjen e paqes, tolerancës dhe dialogut për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë.

* Ky artikull publikohet në kuadër të Iniciativës Rajonale të Ballkanit Perëndimor kundër dezinformimit. “Qendra kundër dezinformatave në Ballkanin Perëndimor: ekspozimi i ndikimeve keqdashëse përmes gazetarisë mbikëqyrëse.”

Lexoni Gjithashtu

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Në epokën me hovin më të madh teknologjik, shtetet u kushtojnë rëndësi të veçantë prezencës së tyre digjitale në rrjetet sociale, si dhe kualitetit...

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.