Connect with us

Hi, what are you looking for?

Debunking Articles

Rrena e përsëritur për vdekjen e Mirush Kabashit

Në fillim të janarit 2023, faqe në “Facebook” dhe media të ndryshme shqiptare kanë shkruar mbi gjoja vdekjen e aktorit të njohur shqiptar, Mirush Kabashi.

Image

Mirëpo, lajmin e ka demantuar vet Mirush Kabashi, duke thënë se vazhdon të përsëritet lajmi i rrejshëm për vdekjen e tij. Kjo është hera e dytë që mediet raportojnë për vdekjen e Kabashit, pa e konfirmuar paraprakisht.

“Unë jam gjallë, mos u shqetësoni, të paktën këtë shqetësim ia hiqni njerëzve, demantojeni një lajm i cili po përsëritet, që është i rremë, si duket ka efekte”, ka thënë Kabashi.

Pas reagimit të aktorit, disa media online e kanë fshirë postimin e tyre, por megjithatë lajmi vazhdon të jetë i qashshëm në medie të tjera.

E platforma të tjera duke tentuar kinse ta demaskojnë lajmin kanë përfituar klikime, duke manipuluar me tituj. Kësisoj, faqja në Facebook “Kosova Shqiptar”, në llogarinë e “Facebookut” ka publikuar lajmin me titull: “Vdes ikona Mirush Kabashi në moshën 73 vjeçare”.

Por kur klikon në lajm të kalon në faqen tjetër, “atraktivinfo.altervista.org”, i cili mban titullin- “Lajmi për vdekjen e Mirush Kabashit ishte i rrejshëm turp për ata që dezinformojnë”.  Ndërsa, në përmbajtje është vetëm pjesa ku i urohet shëndet aktorit, pa shtjellim të dezinformatës.

Image

Dezinformata që vazhdon të përsëritet nëpër media tjera online ka nxitur reagime të tjera.

“Më herët u publikua lajmi për vdekjen e aktorit Mirush Kabashi, ndërsa vajza e tij i mohoi këto lajme duke thënë se babai i saj është mirë me shëndetin. Më e keqja që nuk është hera e parë që publikohen lajme të tilla për Kabashin”, thuhet në njërin prej reagimeve në “Facebook”.

Reagimit i janë bashkëngjitur edhe fotografi të disa prej faqeve në “Facebook” që kanë raportuar rrejshëm për vdekjen e tij.

“Kokën lart Mirush Kabashi se pluhun i madh po çohet mbrapa madhështisë sate! Edhe gjatë do t’jetosh”, është një tjetër reagim.

Në fillim të muajit qershor 2021 kishte ndodhur e njëjta gjë, ku disa prej mediave raportuan mbi kinse vdekjen e Mirush Kabashit, por që pastaj i fshinë lajmet.

* Ky artikull publikohet në kuadër të Iniciativës Rajonale të Ballkanit Perëndimor kundër dezinformimit. “Qendra kundër dezinformatave në Ballkanin Perëndimor: ekspozimi i ndikimeve keqdashëse përmes gazetarisë mbikëqyrëse.”

Lexoni Gjithashtu

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Në epokën me hovin më të madh teknologjik, shtetet u kushtojnë rëndësi të veçantë prezencës së tyre digjitale në rrjetet sociale, si dhe kualitetit...

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.