Connect with us

Hi, what are you looking for?

Debunking Articles

Titull dezinformues rreth njohjes së Pavarësisë së Kosovës dhe lajme tjera të pavërteta

Pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia dhe dramatizimit të situatës shkaku i mos lejimit të zgjedhjeve të Serbisë në Kosovë, është vërejtur një rritje e madhe e shpërndarjes së lajmeve të rreme. Mediat online dhe disa faqe në Facebook vazhdojnë të shpërndajnë lajme të paverifikuara e të pavërteta, përfshirë paraqitjen e lajmeve e deklaratave të vjetra si lajme aktuale.

Një nga portalet që raporton e shpërndan lajme të pa verifikuara është “Alba Sky” . Ky portal i ka mbi 61 mijë ndjekës në faqen e tyre në Facebook dhe së fundmi ka publikuar lajmin me titull  ‘Serbët dalin nga kontrolli!: Batalioni Kroat i KFOR -it Patrullon anën Perëndimore të Kosovës!  Në këtë lajm shkruan se KFOR-i në Kosovë ka thënë se trupat kroate janë bashkuar me komandën rajonale të misionit në perëndim, duke e bërë atë shtetin e nëntë në njësi dhe se ushtarët kroatë do të integrohen në një batalion kinetik (lëvizës), i cili do të patrullojë në anën perëndimore të Kosovës.

Image

 

Manipulimi me titull është i qëllimshëm që ka për synim të tërheqë më shumë lexues, rrjedhimisht edhe klikime. Por, ndikimi që shpërndarja e lajmeve të tilla mund të ketë te qytetarët është përhapja e dezinformatave dhe e panikut, sidomos duke pasur parasysh raportet e tensionuara ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Deklarata e publikuar në këtë lajm është dhënë nga NATO-ja nëpërmjet llogarisë  së tyre në Twitter, në vitin 2021, por mediumi në fjalë e ka paraqitur si lajm aktual.

Image

 

Gjatë muajit mars është shpërndarë lajmi me pretendimin se pesë vendet anëtare të Bashkimit Evropian- Greqia, Spanja, Qipro, Rumania dhe Sllovakia pritet ta njohin pavarësinë e Kosovës. Ky lajm është shpërndarë nga disa faqe në Facebook si LajmeBuzz e Online, që kanë mbi 3 mijë ndjekës në faqet e tyre. Aty citohet një deklaratë e kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, sipas të cilit Kosova do të aplikojë këtë vit për anëtarësim në BE dhe se pret që Kosova të jetë edhe në Këshillin e Evropës dhe në programin për paqe të NATO-së.

Image
Image
Image

 

https://news426media.com/

Shembull tjetër është edhe lajmi i ri publikuar nga “Alba Sky” më 12 prill 2022 me titull  “Urime! Vucic tranohet, 5 shtete të BE-së do ta njohin Kosovën, Kurti flet për anëtarësimin në BE’’. Megjithëse deklarata e kryeministrit të  Kosovës, Albin Kurti është e saktë, titulli i lajmit është në kundërthënie me përmbajtjen që ofrohet. Në përmbajtje nuk përmendet askund presidenti i Serbisë Aleksandër Vuciq, dhe as njohja e Pavarësisë së Kosovës nga pesë shtetet e Bashkimit Evropian.

* Ky artikull publikohet në kuadër të Iniciativës Rajonale të Ballkanit Perëndimor kundër dezinformimit. “Qendra kundër dezinformatave në Ballkanin Perëndimor: ekspozimi i ndikimeve keqdashëse përmes gazetarisë mbikëqyrëse.”

Lexoni Gjithashtu

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Në epokën me hovin më të madh teknologjik, shtetet u kushtojnë rëndësi të veçantë prezencës së tyre digjitale në rrjetet sociale, si dhe kualitetit...

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.