Connect with us

Hi, what are you looking for?

Çelnaja

Episodi 16: Dhuna seksuale si mjet lufte me Feride Rushitin

Në episodin e gjatshtëmbëdhjetë me Feride Rushitin, drejtoreshë e Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës diskutojmë shtruar në lidhje me dhunën seksuale si strategji të integruar lufte, të mirëmenduar dhe të ushtruar në mënyrë sistematike. Për më tepër flasim narrativët e pasluftës në lidhje me luftën, të zhdukurit dhe të mbijetuarit. Po ashtu diskutojmë për format e manifestimit të pasojave të dhunës te gratë dhe burrat. Ndër të tjera, theksojmë rëndësinë kyçe të vetëdijësimit të shoqërisë sa i përket solidarizimit me të mbijetuarat/it dhe rreshtimit krah më krah me ta për ta kaluar këtë sfidë dhe fituar këtë betejë.

On this episode of Çelnaja we talk to Feride Rushiti, the director of the Kosova Rehabilitation Center for Torture Victims (KRCT). With dr.Rushiti we delve into the concept of sexual violence as a well-thought war tactic that is exerted in a systematic way. Moreover, we talk about the post-war narratives on the war in Kosovo, the missing persons and the survivors of sexual violence. We also discuss the different forms of the manifestation of the consequences of violence on women, as well as men. Among other things, we emphasize the crucial importance of raising awareness in society about the need for solidarity with the survivors and the much needed support system in order to overcome this challenge and ultimately win this battle.

• Autor dhe moderator: Latif Mustafa

• Mysafire: Feride Rushiti

• Montazhi dhe realizimi: Alb Muhaxhiri – Albfilms

• Për çdo pyetje, sugjerim, a koment na shkruani në [email protected].

Ky podkast është prodhuar në bashkëpunim ndërmjet Sbunker, forumZFD programi në Kosovë dhe QKRMT, dhe është mbështetur përmes fondeve të Ministrisë Federale Gjermane për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ).

[Eng: This podcast is produced in partnership between Sbunker, forumZFD Kosovo program and KRCT, and is supported by funds received from the German Federal Ministry on Economic Development and Cooperation (BMZ)].

Çelnaja mbështetet dhe financohet nga Rockefeller Brothers Fund.

Lexoni Gjithashtu

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Në epokën me hovin më të madh teknologjik, shtetet u kushtojnë rëndësi të veçantë prezencës së tyre digjitale në rrjetet sociale, si dhe kualitetit...

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.