Connect with us

Hi, what are you looking for?

Çelnaja

Episodi 17: Filozofia dhe Kritika me Jeta Mulajn

Kritika është një lloj arti i të menduarit që ditë e më tepër po i mungon shoqërisë sonë. Nën ndikimin e vrullshëm të fenomeneve dhe nën yshtjen e hëpërhëshmërisë së qenit prezent brenda fenomenit, kritika e ka humbur fillin e saj si formë e mendimit që shkoqitet dhe pravolon mbi relitetin. Si e tillë, duke qenë e shkoqitur dhe përtej realitetit, ajo e gjykon, e interpreton dhe më në fund shpall fitoren e saj kundrejt realitetit mbizotërues. Në gjykimin e përgjithshëm shoqëror, sot për sot, kritika është zëvendësuar me opinionin, si gjykim subjektiv apo moralizimin si formë e të gjykuarit etik.

Në episodin e shtatëmbëdhjetë të emisionit Çelnaja, së bashku me Jeta Mulajn, diskutojmë për filozofinë dhe kritikën. Fillimisht, flasim për rolin dhe kontributin e filozofisë, kontributin e grave në filozofi dhe nocionin e stabilitetit nga perspektiva filozofike si mundësi për zhvillim dhe progres. Më tej flasim për kritikën, historikun dhe llojet e kritikës varësisht rrethanave dhe kontekstit të ngjizjes së saj, si dhe për universalitetin apo gjithpërfshirshmërisë së kritikës në raport me historinë e ideve dhe gjeografitë apo qytetërimet botërore. Gjatë emisionit, po ashtu, preket edhe roli i kritikës në raport me pushtetin, antikolonizalizmi dhe kritika dekoloniale.

• Autor dhe moderator: Latif Mustafa

• Mysafire: Jeta Mulaj

• Montazhi dhe realizimi: Alb Muhaxhiri – Albfilms

Për çdo pyetje, sugjerim, a koment na shkruani në [email protected].

*Projekti mbështetet dhe financohet nga Rockefeller Brothers Fund.

Lexoni Gjithashtu

Debunking Articles

Pretendimi i ngritur nga Vudi Xhymshiti se Zëvendës Ndihmës Sekretari, Gabriel Escobari, ka nënvlerësuar qeverinë e Kosovës, duke e lidhur këtë me pretendimet se...

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.