Connect with us

Hi, what are you looking for?

Çelnaja

Episodi 24: Drejtësia në letër dhe në vepër me Rina Kikën

Në episodin e njëzetekatërt të emisionit Çelnaja me Rina Kikën, avokate dhe hulumtuese e të drejtave të njeriut, diskutojmë për raportin e drejtësisë në letër dhe drejtësisë në vepër. Shkak i bisedës sonë është hulumtimi i mentoruar nga ajo, “Kosovo: From paper to practice: Kosovo must keep its commitments to domestic violence survivors”, duke u fokusuar në dhunën e burrave ushtruar ndaj grave dhe fëmijëve. Gjatë emisionit diskutojmë për rëndësinë e perspektivës së shtetit drejt qendërzimit të viktimës dhe veprimit mbi bazat e kësaj qasjeje, me ç’rast garantimi i të drejtës për jetë, strehimi, rehabilitimi dhe punësimi i viktimës duhet të jenë prioritete të shtetit.

Theksi kritik, gjatë këtij emisioni, bie mbi dështimin e shtetit në funksionalizimin e mekanizmave dhe pamundësinë e ushtrimit të drejtësisë si dhe mungesën e mekanizmave shtytës për ushtrimin e plotë të drejtësisë që është e shkruar në letër, e që në rastin më të shëmtuar shteti ka dështuar të mbrojë viktimën. Flasim edhe për qasjen institucionale ndaj viktimave, diskursin publik dhe mediatik në amnestimin e dhunuesit dhe zbehjen e viktimës si dhe nevojën imediate të ofrimit të shërbimeve sociale ndaj viktimave.

• Autor dhe moderator: Latif Mustafa

• Mysafire: Rinë Kika

• Montazhi dhe realizimi: Alb Muhaxhiri – Albfilms

Për çdo pyetje, sugjerim, a koment na shkruani në [email protected].

*Projekti mbështetet dhe financohet nga Rockefeller Brothers Fund.

Lexoni Gjithashtu

Debunking Articles

Pretendimi i ngritur nga Vudi Xhymshiti se Zëvendës Ndihmës Sekretari, Gabriel Escobari, ka nënvlerësuar qeverinë e Kosovës, duke e lidhur këtë me pretendimet se...

Analizë

Katër ditë para Vitit të Ri, më 27 dhjetor 2023, Qeveria e Kosovës miratoi në heshtje Projektligjin për Komisionin e Pavarur për Media, i...

Disinfo

Gjatë dy viteve të fundit, Kosova ishte cak i sulmeve kibernetike dhe kërcënimeve me bomba, që kishin për qëllim destabilizimin e vendit dhe krijimin...

Analizë

Viti i parë i Qeverisë Kurti shënoi një start të vështirë në politikën e jashtme, shoqëruar me shumë gabime diplomatike dhe dështime të protokollit....

Copyright © 2024 Të gjitha të drejtat e rezervuara © Sbunker. Materialet e botuara në këtë faqe nuk mund të riprodhohen, shpërndahen, transmetohen, ruhen apo përdoren në mënyra tjera, pa leje paraprake nga Sbunker. Design & Hosting by: PROGON LLC.